Zobacz te informacje jak zaparzyć włoską kawę - Kawowe

kawy włoskie

Kupno kawy bezkofeinowej

Nie brakuje miłośników kawy na całym świecie, którzy cenią ten napój za jego walory smakowe rozkoszując się jego aromatem. Jedną z największych zalet kawy jest to, że posiada ona substancję zwaną kofeiną, jednak zarazem dla niektórych może być to

Dodane: 27-02-2020 14:58
Zobacz te informacje jak zaparzyć włoską kawę - Kawowe kawy włoskie
także wada. Są osoby, dla których przyjmowanie kofeiny jest niewskazane z różnych przyczyn, najczęściej zdrowotnych. Na szczęście istnieje kawa bezkofeinowa, która jest wybawieniem dla wielu, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać kofeiny, a jednocześnie lubią smak kawy. Kawa bezkofeinowa nie jest jednak łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych, dlatego warto więc zorientować się w ofercie sklepów internetowych, które mogą posiadać w swoim asortymencie kawę pozbawioną kofeiny. Kawa bezkofeinowa jest też dobrym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę delektować się napojem w godzinach wieczornych, kiedy spożywanie kofeiny nie jest wskazane, ponieważ może utrudniać zasypianie. Dzięki kawie bezkofeinowej nie ma nic straconego dla osób, które lubią kawę, ale nie mogą spożywać kofeiny.


Przede wszystkim nie prośmy o waniliowe

Włosi wymyślili wszystko, co ma związek z najlepszą kawą. Od nazewnictwa (latte, cappuccino, macchiato), przez niesamowite ekspresy do kawy, aż do największych producentów (Lavazza, Illy). Jeśli szukamy napoju charakteryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska.

W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory temu podobne, Włosi niezmiennie pozostają przy tradycyjnych kawiarniach. Niezależne kawiarnie obsługiwane przez profesjonalnych baristów, stanowią we Włoszech raczej regułę niż wyjątek. Niektóre miejsca są otwarte od XVIII wieku, co jest prawdziwym ewenementem. Nasza pierwsza kawa włoska powinna stanowić dla nas prawdziwą ceremonię. Przede wszystkim, nie prośmy o waniliowe latte na chudym mleku z bitą śmietaną - nie ten kraj. Większość napojów można zamówić jednym słowem. Np. chcąc napić się espresso wystarczy, że powiemy caffè. Americano to shot espresso z wodą, a macchiato - z mlekiem. Jednak królem jest cappuccino, które włosi spożywają do śniadania. Pamiętajmy, żeby nie zamawiać go w porze obiadowej i później, bo z pewnością spotkamy się ze zdziwieniem albo uśmiechem na twarzy baristy. Włosi po prostu tego nie robią.

Picie kawy we Włoszech, to jedno z najbardziej autentycznych, kulturowych i kulinarnych przeżyć. Warto wspomnieć, że także jedno z najtańszych, bo espresso kosztuje tam grosze. Sprawmy sobie przyjemność, odwiedzając tradycyjną kawiarnię i poczujmy się jak prawdziwi mieszkańcy tego kraju. A jeśli mamy ochotę na dodatek bitej śmietany, zdecydujmy się na deser.


Zalety kawy mielonej

Kawa mielona jest dość łatwo dostępna w sklepach spożywczych, a jej wybór jest szeroki. Jednak wiele kaw mielonych, które można kupić w zwykłych sklepach ma dość intensywny aromat i nieco gorzkawy posmak. Nie wszystkie kawy mielone będą się nadawały do ekspresów ciśnieniowych, między innymi dlatego, że ziarna są zbyt mocno rozdrobnione. Jeśli więc chcemy się zaopatrzyć w dobrą kawę mieloną, która będzie odpowiednia do ekspresu i będzie posiadała bardziej wysublimowany aromat, warto sprawdzić oferty sklepów internetowych zajmujących się dystrybucją kawy. Zaletą kupowania kawy mielonej jest to, że jest gotowa do użycia od razu, a przy odpowiednim przechowywaniu zachowa aromat przez długi czas. Ponadto gotowe kawy mielone mogą się składać z różnego rodzaju ziaren kawowca, dzięki czemu tworzą mieszankę, która posiada znacznie bogatszy smak. Różne mieszanki kaw będą posiadały specyficzny posmak, charakterystyczny dla danego gatunku kawy, który w połączeniu z innym tworzy ciekawe kombinacje smakowe.


Kawa ziarnista

Kawa ziarnista jest niewątpliwie bardziej ceniona przez konsumentów, głównie dlatego, że cały aromat i smak jest zamknięty w ziarnach, więc napój przyrządzony ze świeżo zmielonej kawy jest bogatszy w smaku. Do niedawna ziarnista kawa była trudniej dostępna w sklepach spożywczych, ale obecnie już nie tak trudno ją znaleźć w większych sklepach sieciowych. Sam wybór kawy ziarnistej w ostatnich latach się powiększył w sklepach stacjonarnych. Jednak najlepszej jakości kawę ziarnistą znajdziemy w sklepach internetowych, które często są prowadzone przez dystrybutorów kawy. Istnieje wiele odmian kaw ziarnistych, które będą się różnić od siebie nieco walorami smakowymi. Niektóre będą bardziej wyraziste i intensywne w smaku, podczas gdy inne będą miały delikatniejszy i bardziej aksamitny posmak. Istotnym aspektem, o którym należy pamiętać, jest konieczność odpowiedniego zmielenia ziaren przed przygotowaniem kawy. Niektóre ekspresy posiadają funkcje mielenia kawy, ale można używać także osobnego młynka, który zmieli ziarna na odpowiednią grubość.


Najlepsza kawa to włoska kawa?

Parzona kawa o poranku to prawdziwy rarytas. Deser dla podniebienia. Chwila zapomnienia, relaksu. Czas tylko dla nas...

Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć kawy rozpuszczalne oraz kawy ziarniste. Oczywiście prawdziwy aromat, oryginalność smaku znajdziemy wyłącznie w kawach ziarnistych, a ekspresy do kawy ułatwiają nam codzienne przygotowanie tej recepruty. Dodam, że kawa włoska, cieszy się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie. Cappucino, włosi pijają od rana. W ciągu dnia, najlepsza dla nich jest kawa latte lub mocniejsze espresso. Kawa włoska ma głębie smaku. Jej oryginalność doceniają wszyscy fani kawy. Ci, dla których espresso jest nieco za mocne, mogą spróbować kawy "americano" ponieważ jest podawana w formie bardziej rozcieńczonej.
Ekspresy do kawy są tańsze i droższe, ale przy wyborze idealnego urządzenia warto zwrócić uwagę na design, możliwość parzenia kawy z ciepłym mlekiem, oraz jakie rodzaje kawy możemy przygotowywać. Kawa włoska ma bardzo dużo alternatyw w przepisach. Przyrządzenie idealnego napoju, dla niektórych nie jest oczywiste, w związku z czym ekspresy do kawy będą dobrymi inwestycjami. Warto pamiętać aby kupować sprawdzoną, ziarnistą kawę. Nie da się jej porównać do kawy rozpuszczalnej. Jeśli preferujemy subtelniejszy smak, wybieramy ziarenka jaśniejsze. Ważne aby ziarna miały głębię koloru. Przy zakupie kawy powinniśmy zwrócić uwagę na szczelność opakowania. Na koniec należy pamiętać, że kawa pita jako czyste espresso powinna mieć lepszą jakość niż kawa parzona w cappuccino.